Talisurfi EM 2019

Talisurfi Euroopa Meistrivõistlused 2019 peeti 22.-24. veebruaril Võrtsjärvel, Viljandimaal Vaiblas. EM-il osalesid Euroopa parimad võistlejad lohede ja purjelaua kelkude klassis.

Reedel kogunes Vaiblasse 64 talisurfarit kuuest riigist, et võtta mõõtu käesoleva aasta Talisurfi Euroopa Meistrivõistlustel. Lohe klassis osales 11 võistlejat ja kelkude klassis rekordilised 53 võistlejat. Osalejad olid Venemaalt, Soomest, Poolast, Leedust, Lätist ja Eestist. Lohed võistlesid kursisõidus ja GPS kiirussõidus, kelkudele olid võistlused kursisõidus, slaalomis ja GPS kiirussõidus. Võistlejate arvult ületasid Euroopa Meistrivõistlused käesoleva aasta Talisurfi MM-i (WISSA), mis toimus Fond du Lacis, Wisonsinis, USA-s.

Tuult ja sõiduks sobivat jääd jagus võistluste kõigiks kolmeks päevaks. Kuigi jää oli piisavalt tugev ja paks, oli siiski kalda ja kursisõiduraja vahel üks pikem jääpragu, mis vajas märgistamist. Reedel võistluste algus veidi venis, sest ligi pooled võistlejad ei olnud eelregistreerunud, ning regatibüroos oli seetõttu palju lisatööd. Laupäeval oli slaalomirajal ka üks tugevam kukkumine, mistõttu kohale kutsuti ka kiirabi. Õnneks selgus, et poola tüdruku ehmatus oli suurem kui kahju ning juba paari tunni pärast oli võistleja kursisõidurajal. Pisut ehmatav kukkumine toimus ka kursisõidus, kui teine poola tüdruk jäise takistuse otsa komistas, kelgu lõhkus ning järgnevate emotsioonidega ajakavva seisaku tekitas, kuid edasi sujus kõik juba plaanipäraselt.

Lohedele peeti kokku 12 võistlussõitu klassikalisel kursisõidurajal. Euroopa meistritiitli noppis Andrei Balyakin Venemaalt, võites koguni 7 sõitu. Venemaale läksid ka teine ja kolmas koht. Parim naine, olles samuti parim U20 osaleja, oli Maria Ruzhankova Venemaalt neljanda kohaga. Eestlastest oli edukaim Martti Ainola, kes lõpetas kokkuvõttes kuuendal kohal ning oli grand masterite arvestuses esimene.

Martti Ainola

Purjelaua kelguklassile sai kirja 8 kursisõitu. Väga kõrget taset näitas Poola koondis, kus paljud sõidavad suvel Techno293 ja RS:X klassis, olles seega osavad kursisõidu taktika valimisel. Eriti ülekaalukalt oli nende paremus näha noorteklassides, kus kõik medalid jagunesidki poolakate vahel nii U20 kui ka U17 klassis. Üldarvestuses tegid lõpuks häid sõite aga hoopis lätlased, noppides kaksikvõidu. Euroopa meistritiitel läks Janis Preissile, teise koha sai Aleksandrs Leontjevs. Mõlemad Läti võistlejad on ka meil tuntud, Preiss küll rohkem suvise võistlustel osalejana, Leontjevs külastab aga regulaarselt meie talisurfivõistluseid. Kolmanda koha sai poolakas Jan Sulinski. Edukaim naine oli Marianne Rautelin Soomest, kes saavutas üldarvestuses 17nda koha.

Parim eestlane oli Tõnis Salong, kes sai grand masterite arvestuses teise koha, olles üldkokkuvõttes kuuendal kohal. Eestlastest järgnesid talle Boris Ljubtšenko (8. koht) ja Meelis Rang (9. koht). U17 klassis sai Joonas Väär klassiarvestuse neljanda ja Kaur Säärits viienda koha, üldarvestuse kohad vastavalt 33. ja 35. Mõlemad noormehed on Noblessneri Jahtklubi purjetamiskoolist. Eesti edukaim naine Betti Vainküla (Surfhouse) oli naistearvestuse 5ndal, üldarvestuse 43. kohal.

Tõnis Salong

Purjelaua kelguklassi slaalomisõit oli põnev ja vaatemänguline. Konkurents oli tihedam kui käesoleva aasta Talisurfi MM-il Fond du Lacis. Siin ei olnud poolakatel oma kursisõidukelkudega võimalustki – slaalomi jaoks on vaja moodsamaid, hästikeeravaid kelke. Noorte U20 klassis sõitis end meistritiitlile leedukas Ugnius Alekna (üldarvestuse 18. koht), talle järgnesid Eesti noormehed Joonas Väär teisel ja Kaur Säärits kolmandal kohal, üldarvestuses vastavalt 21. ja 22. kohal. Eesti noormehed olid võidukad U17 klassis – Joonas esimene, Kaur teine, kolmas koht läks Lätti. Märgime, et Kaur tegeleb surfi ja talisurfiga esimest aastat.

Tõnis Salong, üldarvestuse kuues, sai grand masterite arvestuses kolmanda koha. Meie talisurfi “grand old man” – Kalev Allikveer on jätkuvalt heas vormis lõpetades slaalomis esimese poole seas 24ndal kohal. Parim naine oli Marianne Rautelin 12ndal kohal. Eesti edukaim naine Betti Vainküla sai naistearvestuse teise koha üldarvestuse 25nda tulemusega.

Üldarvestuses tuli Eestisse pronksmedal, mille jättis kodumaale värske maailmameister Boris Ljubtšenko. Teise koha sai Aleksandrs Leontjevs ja Euroopa meistriks tuli ka slaalomis Janis Preiss. Paremuselt teine eestlane oli Tõnis Salong (üldarvestuse 6. koht) ja kolmas Peeter Kask 8ndal kohal.

Boris Ljubtšenko

GPS kiirussõidus sõitis parima tulemuse lohega Raigo Piho, 76,086 km/h, kuid kuna ta oli ainus loheklassi osaleja, läks Euroopa meistritiitel Boris Ljubtšenkole, kes saavutas purikelguga kiiruse 68,757 km/h. Teise koha sai leedukas Paulius Voverys (66,321 km/h) ning kolmanda koha kiireim naine Marianne Rautelin – 66,221 km/h.

Kelguklassis oli umbes veerand osalejatest noored U17 klassis. Võistlustele sai see klass lisatud just seepärast, et tekitada noortes suuremat huvi talisurfi vastu ja nagu näha, see õnnestus. Paljud noored olid võistlustel seoses spetsiaalse noorteprogrammiga, mille käigus kogenud võistlejad andsid noortele oma võistluskelke hooajaks kasutada.

U17 poodium

Kõik tulemused: https://winter2019.slaalom.ee/results/
Pildid (autor Enda Pärisma): https://winter2019.slaalom.ee/galleries/
Võistluste kodulehekülg: winter2019.slaalom.ee
Võistluste Facebooki leht: www.facebook.com/events/753323841685525

Talisurfi Euroopa Meistrivõistlused 2019 korraldaja on Eesti Jahtklubide Liit ning võistluse läbiviimist toetavad Androna, Metallituba, Flaka, Palmse Mehaanikakoda, Eesti Kultuurkapital, Hasartmängumaksu Nõukogu, Eesti Kultuuriministeerium, Viljandi vald ja 3D Wind Service.