Foto autor Enda Pärisma

Alates 2010 toimub Helsingis traditsiooniline klassikaliste jahtide regatt – HSS Shampagne Regatta. Auväärsete jahtide võistlussõidud peetakse Liuskasaarest lõunasse jääval lahel, ehk praktiliselt HSS Paviljong restorani õuel. Tänavune regatt toimus samas kohas 8-9.08 2020.

Miks me sellest räägime? Aga sellepärast et slaalom.ee meeskonnal oli esmakordselt au sedavõrd väärika sündmuse korralduses kaasa lüüa. Tänavusel regatil osalesid järgmiste klasside jahid, suuremast väiksemani: 8mR, 6mR, 5,5mR, 5mR, A klass ja Hai. Kahe kauni suvepäeva jooksul saime kirja kuus sõitu ehk täisprogrammi.

Oli uskumatu kogemus. Ei oleks arvanud et vanad klasssikalised puujahid saavad nii hooldatud ja korras olla, kuigi mõne vanus võis sinna saja aasta kanti ulatuda. Tegemist ei olnud uunikumidega, vaid täiesti korras võistluspurjekatega. Silm puhkas kui nägid kuidas tõeliselt kaunid ja saledad jahid laineid lõikavad, tehes seda oluliselt lihtsamini kui kaasaegsed laiad euroalused, kui nii üldse jahtide kohta öelda võib. Vabandust, igatahes meie jaoks avanes purjetamises täiesti uus/vana dimensioon, mille üle oleme ülimalt tänulikud. Jah, oli suur au anda starte eelmise sajandi kuninglikele olümpiaklassidele.

Siit mõned kaunid pildid Enda Pärisma kaamerast: https://slaalom.ee/2020/08/14/fotod-champagne-regatta-2020/

Foto autor Enda Pärisma