Optimisti start Autor Riina Ramst (EJL)

Seekord aitasime läbi viia svertpaatide eestikaid. Augusti viimasel nädalavahetusel peetav Lohusalu võistlus on pikkade traditsioonidega üritus. Osalevad Optimistid, Zoom8 ja kolm Laseri klassi. Võistlus peetakse kahel rajal – Optimistid sadama lähedal ja Laserid kaugemal. Kunagi olid Lohusalu eriti pikkadel merelainetel ka purjelaua klassid, kuid tänaseks on see ajalugu.

Optimist, autor Riina Ramst (EJL)

Meie ülesanne oli 200+ paati eestikate vääriliselt ära teenindada. Osalt tundus et tegemist on kindlatesse raamidesse paika loksunud formaadiga, kuid aastatega tekkinud erimeelsused ja talvised pikad koosolekud lisasid ülesandele uusi nõudeid. Optimistid oli vaja jagada kahte gruppi, kusjuured EMV grupil oli rangelt soovitatav kasutada MM (IODA) rada. See tähendas sisuliselt kahte trapetsrada, kokku kaks stardilaeva ja neli finišilaeva, pluss märgipaadid, kohtunike paadid ja meediapaat. Lisaks oli vaja midagi ette võtta tulemuste tegemisega (scoring), sest eelmise aasta auhinnagala venimist ja tulemuste vigu lihtsalt ei saanud lubada.

Zoom8, autor Riina Ramst (EJL)

Tundus huvitav väljakutse. Pisema ehmatuse elasime üle, kui selgus et 26 liikmelise meeskonna mõned juhtfiguurid pole kokkuleppest teadlikud. Suve lõpus on palju kattuvaid võistlusi, mistõttu kõik pädevamad ametnikud (race officers) on arusaadavalt hõivatud. Õnneks on talvel peetud kursused tootnud piisavalt uusi abilisi. Kõigil pole küll eestikate korraldamise kogemusi, kuid kõik on õpitav.

Laser Radial, autor Riina Ramst (EJL)

Tulemused, tulemused, tulemused …. tegelikult pole “scoring” raketiteadus. Oluline on asjad lihtsalt õigel ajal ette valmistada. Suurvõistlusel pole see paraku ainult kolme võistluspäeva töö. Kuna meie meeskonnal pole tulemustega kunagi probleeme esinenud, siis otsustasime ette võtta kohe suurema arengusammu – kasutasime üha enam populaarsust koguvat M2S keskkonda. Täna, peale positiivset tagasisidet, usume, et M2S saab järgmisel aastal kõikidel eestikatel normiks ja ilmselt läheb ka enamus klubivõistlusi selle peale üle. Võimalik et tulevikus on kogu Eesti purjetamise võistluskalender nähtav ja sorteeritav M2S-is. Enamus meie regiooni rahvusvahelisest kalendrist on juba seal. Üks oluline boonus ka kaasaelajatele – M2S abil on purjetamisvõistlus jälgitav “onlines/lives”. Tulemusi ei pea keegi ootama hilisõhtuni, vaid need jõuavad netti niipea, kui vajalik info merelt käes ja programmi sisestatud ehk iga sõidu järel.

Laser Standard, autor Riina Ramst (EJL)

Võistlus ise kulges nagu kellavärk. Tempot reguleeris muutlik ilm, aga nii on see alati. Meeskond toimetas minu arust pea laitmatult, täpselt ette antud juhtnööride järgi, märksõnadeks sõbralikkus ja abivalmidus. Alati saab paremini, aga siinkohal peame esmalt ikka peeglisse vaatama. Oli rõõm arendada Eesti purjetamist ja isiklikult suur au kogu seda kaadervärki korraks juhtida.

Regati infoleht M2S-is ja EJL-is.

Video A4 kaamerast.

Garmin Purjetamise Eesti meistrivõistlused FB leht.

Hansa 303, autor Riina Ramst (EJL)