Techno293

Tallinna Nädala nimeline purjetamise EMV etapp peeti sel aastal Kakumäe sadamas. Purjelaua rajasõidu klasside jaoks oli võistlus EMV finaaletapp.

Tallinna Nädal on traditsiooniliselt mitmete klasside ja radadega võistlus, kus seekord osales seitse paadiklassi ja kolm purjelauaklassi. Võistlus toimus samaaegselt kolmel rajal. Laserid merel kõige kaugemal, kahepaadid keskel ja purjelauad akvatooriumi kõige sisemisel ning kitsamal osal.

Kogu pikka nädalavahetust iseloomustas tugev tuul. Nii ühtlaselt tuulist nädalavahetust ei mäletagi. Kõik päevad puhus nii 18-25 sõlme. Suund oli läänekaartest, mis tõi kõrge merelaine päris sügavale lahte sisse. Isegi laudade rajal oli laine kõrgus kohati üle 2m. Seega tingimused olid tormised, ehk keerulised eelkõige korraldajatele.

Võistlejatele, eriti kogenud võistlejatele, tuulised olud muidugi meeldivad. Samas võistlus peab toimuma turvaliselt kõigi jaoks, mis seab korraldajale omad piirid. Nii juhtuski näiteks purjelaua nooremate klassidega, kes said reedel ja laupäeval rajale alles õhtul, kui tuule suund maa poole pööras ja laine pisut vaibus. Võitjad olid seekord muidugi tugeva tuule sportlased. Äärmiselt meeldiv oli rajal näha külalisvõistlejaid Soomest. Paari aasta eest ju Soomes Techno klassi veel polnud, arenevad! Lätlased jäid seekord piiritingimuste tõttu koju, aga küllap nad järgmine kord on jälle kohal. Toimub ju suur tiitlivõistlus, Techno EM, järgmise suve augustis Tallinnas!

Suurtel purjelauaklassidel tuule tugevusega muresid pole. Neile oli probleemiks pigem suund. Vastutuule tõttu kestis sadamasse sõit viimastel üle tunni, mis on formula jaoks ikka terve igavik. Suht keeruline on niiviisi purje vahetada või joogipause kaldal teha, ehk nö 2+2 formaati kasutada. Kuidagi ebamugavalt väsitav tundub see formula foili kõrval. Kiiruse vahe on ka pea kahekordne. Surf peab ju lahe olema. Vägagi võimalik, et kirjutan formulatest viimast korda, sest foilid tulevad õnneks mühinaga peale. Läti, Leedu ja Soome on selles osas Eestist täna sammu võrra ees.

Kokkuvõttes oli väsitav, kuid tore sügisene võistlus. Austusega tänan meie mees- või naiskonda, tublisid abilisi Kristat, Endat ja Martinit. Meil õnnestus olla ainus rada, kus torm ametnikke maha ei murdnud. Ja tänud sulle, Tom, sinna vahustele lainetele, et sa Tallinna Nädala kunagi algatasid. Näeme merel!

Tulemused

Pildid ja videod

Video A4

EJL Purjetamise Eesti Meistrivõistlused FB