Seoses külmade saabumisega häälestame end mõneks kuuks nüüd talvistele tegemistele, eelkõige talisurfile. Kes ei tea, siis siinkandis hakati selle alaga tegelema juba aastal 1973. Paar-kolm aastat hiljem valmistasid kutid esimese korraliku sõiduvahendi – purjesuusa. Ajaloost pisut pikemalt kirjutasin siin.

Tänaseks on asi muidugi palju edasi arenenud. Klasse ja distsipliine on palju ja iga aasta leiutab keegi midagi uut. Maailmameistrivõistluste klassidena tunnustab rahvusvaheline alaliit (WISSA) praegu kolme võistlusklassi – kelgud, tiivad ja lohed. Vastavalt klasside spetsiifikale on igas klassis veel kolm-neli erinevat võistlusdistsipliini. Mingis mõttes näib see jube keeruline “kompott”, samas jagub sedasi põnevat tegevust igale maitsele. Eestis on esindatud kõik nimetatud klassid, aga kõige edukamad oleme hetkel kelgu klassis. Julgen väita, et viimasel MM-il olime kelgu klassis esindatud maailma tugevaima noortekoondisega. Seda soodustas muidugi koduõuel toimunud MM (WISSA2022).

Kelkude slaalomi naiste maailmameister, Liisbeth Orav.

Et talisurfi areng siinmail sama hooga jätkuks, korraldame ka sel hooajal Talisurfi Mängude sarja. See sari koosneb x arvust etappidest, mille toimumised sõltuvad peamiselt ilmast ja jääoludest. Näiteks eelmine hooaeg saime tehtud 7 etappi. Vastavalt alaliitude huvile hakkavad mõned etapid kandma ka Eesti meistrivõistluste staatust. Samas põhifookus on ikka tutvustada ja arendada ala. Võistluskogunemistel saavad ühes kohas kokku nii tipud kui algajad-huvilised, tekib kontakt, saab asju katsuda-proovida, jagatakse infot ja edasi areneb asi mühinal. Seega vatid selga ja tule vaata, äkki leiad omale miskit põnevat!

Talisurfi Mängude sarja teated, juhendi, registreerimisinfo avaldame peagi slaalom.ee-s.