Talisurfi MM toimub jälle kord Eestis, kuid korraldajad on seekord hoopis Leedust. Peab mainima, et päris lahe on üle pika aja Talisurfi MM-i (WISSA) korraldamist kõrvalt vaadata. Võistlusjuhina tahaks praegu väga paljudele apsudele tähelepanu juhtida, aga jah, pealtvaatajana pean seekord nii mõneski asjus silma kinni pigistama.

Esimene päev:
MM algas tegelikult juba eile registreerimisega. Eile avanes ka kiirusõidu distsipliini aken, mis kord oli lahti, siis jälle kinni ja siis jälle lahti. Kuna kiiruse tuul puhus ainult esimesel päeval, siis arusaadavalt püüdsid kõik seda parimat tulemust, aga nüüd ei teagi mida ses soustis tulemusteks loetakse või mitte. Eks näeb, protestihõngu on selles segaduses päris palju.

Teine päev:
Täna oli esimene võistluspäev. Kõik klassid sõitsid kursisõidu distsipliini – pikemat üles- ja allatuule kursiga rada. Selge sademeteta ilm, korralik tuul ja hea jää lubasid kelkudele ja tiibadele teha ennelõunat kolm sõitu ning pealelõunat veel kolm sõitu. Rada oli päris kiire. Esimeste aeg tuli alla 10 minuti. Korra prooviti ringide lisamisega sõiduaega pikendada, aga see ajas võistlejatel ringide lugemise sassi. Pool fliiti sõitis koguni neli ringi. Meie omadest sõitis selles sõidus “ajudega” Meelis Rang. Mõnes sõidus suutis väga hea tulemuse sõita Boris Ljubtšenko ja viimases sõidus näitas võimu Tõnis Salong. Targemad rääkisid et täna oli võidu võti õige puri. Kelgu või uiskude vahe polnud nii määrav. Meie noortekoondise vaim on tugev. Ollakse suurte poistega samal rajal ja meeleolu on hea. Ilm oli ka muidugi väga hea. Poola noored on kursisõidus väga kiired. Samas slall on nende nõrgem külg, seal ei taha nad kohe mitte osaleda. Tulemuste avaldamisega peab ilmselt kannatama.

Tiibadest on kohal vanad tegijad ja mõned uued eestlased. Tipud sõidavad jäikade tiibadega. Meie omad aga pumbatavate, ehk pehmemate ja aeglasemate tiibadega. Aga põnev ikkagi, sest klass on taassünni teel ja osavõtjaid varasemast enam.

Lohe rada oli nii kaugel, et sinna ei viitsinud jalutada. Küll kiruti viltust stardiliini, muud ei tea. Kõiki tulemusi peab ilmselt veel ootama. Homme on plaanis esimene slaalomi päev. Lohed sõidavad jätkuvalt kurssi.

Reeglitega on nats keeruline lugu, näiteks SI-d (võistlusjuhist) polegi veel avaldatud. Samas kehtestati just uus reegel, mille kohaselt on märgipuude reeglite rikkumine – DSQ. No huvitav kuidas see reegel homses slallis töötab?

Nüüd on esimesed tulemused teadete alla üles laetud: https://lt.regattas.eu/regatta/wissa
Mõned telefonipildid leiab siit: https://slaalom.ee/2023/01/31/fotod-wissa-2023-i-paev/

Kolmas päev:
Esmalt väike parandus märgipuute reegli osas. Muudatusega sooviti öelda et märgipuude on ikka lubatud, aga see ei tohi pesast välja tulla, või ära murduda. Reegliga lapitakse kehvavõitu võistlusvarustuse probleeme.

Tänaseks kuulutati välja slall. Hommikul sadas, tuult oli slalliks selgelt vähe – edasilükkamine. Kuna suurte purjedega ikka sõideti, siis pakkusin et tehke maraton. Maraton on fun distsipliin ja selle saab tuule kustudes poole pealt lõpetada. Nii päästaks vähemalt päeva. Järgmine otsus tuli k12, et ootame 14-ni ja siis tuleb maraton või lõpetame päeva. Reaalsus oli see et tuul kustus päris ära. Vaba aeg võimaldas kõigil esimese päeva kiirussõidu jamadega tegeleda. Kes küsis heastamist, kes niisama selgitusi. Kella 15-ks sätiti selle probleemi ärakuulamine. Otsusest loen et taotlus lükati tagasi. Ja järgmise teatega kirjutatakse et kiirussõit ongi tühistatud. Kahju, aga kuna võistlus polnud aus, siis tundub see õige otsus olema.

Mõned pildid ja videod leiab MM-i FB lehelt: https://www.facebook.com/events/815971863157819/

Homme on k10 koosolek. Seal selgub homse päeva plaan.

Lumesõda peavad meie noortekoondis ja Leedu koondis

Neljas päev:
Täna oli kavas kelkude ja tiibade slaalom. Siin mängitakse välja slalli MM tiitlid. Lohe rajal peeti hommikul Fun slaalom nimeline ringiratast sõitmine poolakatele (neil pole õigeid slaalomi kelke). Tund hiljem jätkasid samas kohas lohed kursisõiduga.

Hommik ehmatas kõiki lumega. Madalamad slaalomi kelgud olid sellega omajagu hädas. Tuult oli ka üsna vähe, samas prognoos oli õnneks tõusev. Slalli rada oli varakult valmis seatud, kuid peale ei lastud. Nats nagu nõuka värk – olen miilits ja ei luba? Rada tuleb ju ikka sisse sõita. Juhuslikud lumevallid jm jama selgub alles läbi sõites. Ok, ringe alustati eliminatsioonidega (eelsõidud), väikestes viiestes puntides. Algul kelgud ja seejärel tiivad. Stardiplats ja radade alguse tsoonid olid ATV sahaga kenasti lahti lükatud. Omajagu segadust tekitasid vaieldavalt tähistatud starditsoonid. See tõi nii mõnelegi kohe alguses DSQ. Õnneks oli tegu eelsõitudega. Algul oli jama ka lumest lahti lükkamata pööretega, kuid õnneks sõideti need eelsõitudega enamvähem lahti. Hiljem tuul pisut tõusis, rada sõideti korralikult sisse ja asi hakkas lõbusamaks muutuma. Päeva jätkudes suurendati ka fliidi suurust, st sõitjate arvu fliidis. Viimastesse fliitidesse kogunes lõpuks lausa kümmekond sõitjat. Eks siin oleks jälle meilt ühtteist õppida. Mingil hetkel viskas Veldemani omanikul üle, ta hakkas vabatahtlikult oma ATV-ga märgitsoone lahti lükkama – Respect! Noh, eks meie oleme siin harjunud slalli ju päris slaaalomi tingimustes sõitma. Kohati tundus, et eestlastel täna erilist motti vist polnud. Samas noortel polnud vahet. Ma ei tea mida nad söövad, aga tuju oli neil laes. Sõitmist segavat lund oli neile kohati selgelt liiga palju. See kogunes telgede taha ja pidurdas niigi olematut hoogu, lisaks vallid pööretes, kukkumise kohtades jne. Aga neil vahet pole. Ei-kusagilt tekkis jääle üht-äkki Kihnu Virve nimeline Memm. Tuju langemisest ei olnud siin juttugi! Ilmselt Jaagu menüü teema … seenesoust vms. Jästsin sõbrad lustima, sest pidin asjatoimetuste tõttu kahjuks varakult lahkuma. Mõned telefonipildid lisame jooksvalt galeriisse.

Tulemused: https://lt.regattas.eu/regatta/wissa
Tänased pildid: https://slaalom.ee/2023/02/02/fotod-wissa-2023-iii-paev/
Korraldaja FB leht: https://www.facebook.com/events/815971863157819/?active_tab=discussion

Memme auks!

Homme tuleb vist nats vaiksem ja külmem päev. Minul jääb see vahele. Ülehomme laupäeva, st viimase päeva kohta veel isiklikku plaani pole. Ilmselt teevad siis maratoni ja hommikul võibolla ka paar slalli või kursi sõitu. Lohedel on hetkel vabastiil tegemata.

Kokkuvõte:
Kõik WISSA 2023 tulemused on nüüd avalikud. Alustan kelkude slaalomist. Kiidan Kaur Sääritsa üldarvestuse üheteistkümnendat kohta. Tundub nats kaugel, aga sellega on ta parim eestlane ja parim noorte (U20) arvestuses. Liisbet Orav kaitses kelkude slaalomis naiste meistritiitlit ja on noorte U20 arvestuses kolmas. Johanna Lukk on MM-il kelkude slaalomi juuniorite U17 maailmameister ja naiste arvestuse hõbe. Liisa Ljubtšenko sai siin naiste pronksmedali. Helena Jõepere saavutas U17 kolmanda koha. Väga võimalik et siin tuleb väiksemaid parandusi, sest näiteks Anni Tulvistet ei ole hetkel naiste arvestuses? Poolakaid siin samuti pole, aga nemad andsid slaalomis alla juba registreerimisel. Meie omadel olid neile tegelikult varukelgud olemas. Küsimus on kinni poola treenerites.

Kelkude kursisõidu parim eestlane oli seekord kümnes – Tõnis Salong. Teiste kohad omas arvestuses valdavalt viiendad või kuuendad. Siin on meie omadel arenguruumi!

Tiibade slaalomis oli tubli Raido Ruse – kokkuvõttes neljas koht. Pronksist jäi puudu kaks punkti. Naiste arvestuses võitis teise koha Triina Trei ja kolmanda Imgel Erm. Tiibade kursisõidus oli parim eestlane on kuues – Toomas Krivonogov.

Meie parim lohetaja Madis Kallas saavutas lohe kursisõidus ajaloolise MM pronksmedali. Seda tulemust eestlased ilmselt niipea üle ei sõida.

Vabastiili tulemusi või osalejat hulka me ei näe. Kiirussõit läks korraldajal seekord tuksi ja maratoni või fun sõitude tulemusi pole mõtet MM-i vaates kommenteerida. Loodame, et järgmine kord on põhidistantsid ikka kahepäevased ja distsipliine peetakse/planeeritakse vastavalt hetkel valitsevatele ilmaoludele. Jutud käivad et järgmise aasta MM tuleb Kalajoki kandis Soomes, arvatavasti kusagil märtsis.