Kaheksa riigi parimad talisurfarid lõpetasid hooaja pika MM nädalaga Soomes, Kajaanis. Talisurfi MM-il (WISSA2024) osaletakse kolmes võistlusklassis – kelgu, tiiva või lohe klassis. Kõik klassid võistlevad omakorda kolmes kuni neljas distsipliinis, mille koguarv sõltub võistluskohas valitsevatest jää- ja tuuleoludest. Näiteks tänavu jäi looduse viperuste tõttu ära kelkude/tiibade maraton ning lohe vabastiil. Kõik olulisemad tiitlid said sel aastal kenasti välja jagatud.

Võistlusnädal algas tuulevaikusega, mis tähendas ootamist, vaatamist, tehnikaspordi puhul asjade sättimist, häälestamist ja loomulikult pingete kruvimist. Teisel päeval hakkas tuul vaikselt hingama. Algul kõrgemates õhukihtides, mis sobis eriti hästi lohe klassile. Nädala keskel ilm muutus. Lume asemel tuli vihma, kõik läks vesiseks, pehmeks ja raskeks. Õnneks tuli ka tuult. Seega ilmaolud olid kogu nädala küllaltki muutlikud ning keerulised. Õigete otsuste ja valikute tegemine osutus omaette kunstiks.

Esimestena said sõidud kirja lohede kursisõidu võistlejad. Kui tavaliselt võidutsevad siin klassis tugevad venelased, siis praegu on nad arusaadavatel põhjustel suurest spordist eemal. Antud asjaolu ei vähenda kuidagi MM tiitli väärtust. Lohe kursisõidu tiitli võitis seekord eestlane Ranno Rumm. Teise koha sõitis välja alati tugev rootslane Frank Krönert ja kolmandaks jäi soomlane Kai Ottmar Schröder.

Ranno Rumm

Kelkude ja tiibade jaoks olid kursisõidu tingimused väga keerulised. Sõiduvahendina sai kasutada vaid pika ja laia suusaga kelke. Meil on suusakelk Eesti lumevabade jääolude tõttu oluliselt vähem populaarne kui uisukelk. Kelgu kursisõidu tipus figureerisidki kohalikud soomlased. Eesti saagiks jäi naiste arvestuse kolmas koht – Johanna Lukk, U24 arvestuse esikoht Karl Henrik Loik, ning U17 arvestuse esikohal taas Johanna Lukk ja kolmandal Pärt Evald Kullerkupp. Tiibade kursisõidu võitsid rootslased. Meie omadest pääses poodiumile grand master vanusegrupi hõbedane koht – Martti Ainola.

Martti Ainola

Lühiraja slaalom on kindlasti eestlaste ja ilmselt isegi baltikumi lemmikala. Siin oli ka MM-i kõige suurem osalus ehk konkurents. Antud distsipliini sõidetakse lumevabal jääl. Kajaani lumisel järvel oli selleks ette valmistatud spetsiaalne puhastatud plats. Meie luksuslike olude vaates oli platsi suurus küll pisut tagasihoidlik, kuid tiitlivõistluseks täiesti sobilikes mõõtmetes ala. Kümne sõidu kokkuvõttes võitis tugevate leedukate ees MM tiitli meie andekas noorsportlane Karl Henrik Loik. Lisaks võitis Karl muidugi ka U24 noorte tiitli. Naiste tiitli ja U17 noorte tiitli tõi koju Johanna Lukk. Naiste kolmanda koha võitis Helena Jõepere. Asjaosalisena kinnitan, et nende saavutuste taga pole midagi juhuslikku. Tulemus vormistati Noblessneri Purjetamiskooli aastate pikkune sporditööga, mille taga on kooli vedaja ja treener Jaak Lukk. Lisaks on Eestis Viljandi Talisurfi Akadeemia näol olemas väga konkurentsivõimelised kelgud, Harku järve treeningbaas, ülikogenud MM-il osaleja Kalev Allikveer ning Eestis peetav traditsiooniline Talimängude võistlussari. Palju õnne võitjatele, kogu kooliperele, lastevanematele ja kõigile asjaosalistele! Te olete teinud midagi imelist.

Karl Herik Loik
Johanna Lukk

Tiibade lühiraja slaalomi distsipliini võitis väga andekas rootsi noorsportlane Erik Karelfelt. Tema ülekaal oli kohati nii suur, et teine koht tundus juba nagu Harju keskmine. Eestlastele kuulus siin kategoorias grand master vanusegrupi teine koht ja pumbatavate tiibade alamkategooria kolmas koht – Martti Ainola.

GPS kiirussõidus võitis lohe klassis esikoha Ranno Rumm. Tema 5×10 sek mõõdu parimaks tulemuseks oli 79,14 km/h. Lohe klassi maratonis võitis esikoha rootslane Andreas Gustaffson. Kokkuvõttes oli eestlastele 2024 MM ikka vägagi tulemuslik. Kahtlen, kas siit saab enam paremaks minna.

Kõik WISSA2024 tulemused.

Piltide autorid on Krista Karik ja Enda Pärisma.

MM-i FB leht ja STS slaalomi vaiksema tuule päeva LIVE ülekanne.

MM pildigalerii slaalom.ee lehel. Autor Enda Pärisma.

Järgmise aasta MM (WISSA2025) toimumise kohaks valiti Madison, Wisconsin, USA, 03.-08.03.2025. Meie regioonis toimuvad heade olude ja võimaluste korral euroopakad, mis on hetkel küll vaid tagasihoidlik plaan. Võistluse kuupäevad ja asukoht jäävad kindlasti lahtiseks. Parim asukoht valitakse ja lukustatakse jooksvalt viimase hetke jää- ja tuuleolude järgi.